Zapach kawy o poranku to jedna z piękniejszych chwil, która pozwala nam rozpocząć dzień na pełnych obrotach. Ziarna kawowca najczęściej mogą nam kojarzyć się z państwami Ameryki Południowej. Okazuje się jednak, że Wietnam jest drugim co do wielkości eksporterem kawy zaraz po Brazylii. Co ty na to, żeby (tak dla odmiany) napić się kawy po wietnamsku? Jeśli jesteś za poniższy artykuł, jest właśnie dla Ciebie.
Kawa z Wietnamu — czym się charakteryzuje?
Ziarna kawowca w Wietnamie zaczęto uprawiać dopiero w latach 90 XX w. Najpopularniejszą odmianą jest Robusta. Jednak możemy tutaj również spotkać uprawy Arabiki. Często w sprzedaży dostępne są nawet mieszanki tych dwóch kaw. Robusta zawiera dużą ilość kofeiny. Jest mocna i nieco gorzkawa w smaku, dlatego Wietnamczycy często decydują się na różnorodne dodatki, które (według nich) poprawią smak małej czarnej.
Kawa po wietnamsku zawiera:
- dużą ilość miodu bądź cukru,
- mleko roślinne,
- żółtka jaj,
- grubo pokruszony lód bądź kostki lodu.
Kawa wietnamska — jak ją przyrządzić?
Proces zaparzania tradycyjnej kawy po wietnamsku jest nieco długi dlatego, gdy się na niego zdecydujesz, musisz uzbroić się w cierpliwość. Warto dodać, że Wietnamczycy mają nawet swój własny zaparzacz do kawy o nazwie phin. To taka ciekawostka 🙂 Oczywiście do zaparzenia kawy możesz użyć zwykłego drippera. Poniżej przedstawiamy 2 najpopularniejsze sposoby parzenia kawy w Wietnamie.
Ca phe sua da — kawa po wietnamsku z lodem
Składniki:
- 150 ml wody,
- 2 łyżeczki zmielonej kawy,
- 4 łyżeczki mleka skondensowanego,
- kruszony lód.
Sposób przygotowania:
- świeżą kawę zmiel w młynku na grubo,
- wsyp 2 łyżeczki do filtra, po czym dociśnij praskę,
- do kubka wlej mleko skondensowane,
- filtr z kawą ustaw na górze kubka,
- zalej kawę gorącą, ale nie wrzącą wodą,
- po kilku minutach zamieszaj kawę w kubku i dodaj pokruszony lód,
Ca phe trung — jajeczna kawa
Składniki:
- zaparzona kawa po wietnamsku,
- 4 łyżeczki mleka skondensowanego,
- 2 żółtka,
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- kawę zaparz dokładnie tak samo, jak opisywaliśmy powyżej (na końcu nie dodawaj tylko lodu),
- przygotuj masę jajeczną — do wysokiego naczynia wbij żółtka, dodaj mleko skondensowane i opcjonalnie ekstrakt waniliowy,
- ubijaj składniki mikserem przez ok. 4 minuty,
- do filiżanki wlej ok. 80% zaparzonej kawy,
- na wierzch wlej masę jajeczną,
- na masę wlej pozostawioną kawę i zamieszaj.
Jak widzisz wietnamska kawa, którą możesz znaleźć w palarni Bearded Coffee, znacząco różni się od naszej polskiej małej czarnej. Nieco gorzkawy smak Robusty, Wietnamczycy udoskonalili różnorodnymi dodatkami, dzięki czemu ich kawa ma prawdziwe grono fanów na całym świecie. Może więc i Ty drogi Czytelniku się do niej przekonasz...